Share
1st Jan 10
Reclama sponsorizata

DESPRE MANELE SI MANELISTI

Din capul locului va spun ca eu nu sunt un fan infocat al manelistilor si nici nu ascult manele, prefer muzica clasica . Poate gandirea mea legata de acest domeniu controversat este influentata de scoala facuta, in urma careia am fost obligat sa acumulez notiuni avansate de psihologie si sociologie. Sper ca aceste motive sunt suficiente pentru ca acest articol sa fie luat in serios.

Sa vorbim despre manele si manelisti .

DEFINITIE MANEA – maneaua este o muzica populara moderna cu influente orientale rezultate din plagierea unor linii melodice turcesti, grecesti ..etc. Acest gen de muzica a fost asociat in mod gresit cu romii deoarece primele formatii din Romania care au cantat manele erau de etnie romana si nu romma.

DEFINITIE MANELISTI – persoane care asculta si apreciaza genul de muzica intitulat “manele”. Marea majoritate a manelistilor este formata din persoane care au un nivel de cultura submediu si pentru care nu conteaza decat mesajul si linia melodica , fiind mai putin importante aspectele tehnice ale melodiei , nivelul de plagiere, dezacordurile si alte detalii.

DEFINITIE ANTI-MANELISTI – persoane frustrate si inadaptate socio-comunitar care nu au notiunea de toleranta in scara lor de valori si nu au capacitatea sa inteleaga ca oameni sunt diferiti , au scari valorice si educatii diferite , religii si orientari sexuale diferite si preferinet muzicale diferite. Acest gen de persoane nu vor intelege si nu vor respecta niciodata un homosexual pentru ca nu e ca ei , un budist care hraneste animalele daunatoare si nu omoara sobolanii din casa, un musulman care interzice femeii sa poarte fusta si in general anti-manelistu nu va fi de acord cu absolut nimic din ce  nu intelege el , nici cu metalisti care au paru lung , nici cu repari care poarta pantaloni invers …etc. Definitia scurta a amtimanelistului – persoana indaptata socio-cominitar , intolerant, egocentrist si frustrat.

ISTORIA MANELELOR

Daca ne intoarcem putin in istoria post-decembrista a romanilor, la originile manelelor, vom observa ca prima formatie de manele a fost Azur cu Nelu Vlad , formatie de etnie romana care cantau melodiile :  “ Cenusareasa “ , “ Printisorul meu “ , “Regina noptii” “Mona” etc .In materie de polularitate aceasta formatie a surclasat toate asteptarile . Eu personal am cunostinta de doua manifestari la care lumea se trezea si se punea la coada la bilete, la ora 4 dimineata : cand a rulat filmul “Razboiul stelelor” la cinema si cand canta formatia “Azur”. Personal nu am fost la nici un concert de a lor deoarece , repet , acest gen muzical nu ma reprezinta.

Inainte de revolutie nu a mai fost nici o alta formatie de manele sau alt gen care sa atinga aceleasi cote de popularitate deoarece regimul comunist nu tolera ca cineva sa atinga aceste nivele de imagine. Formatia Azur a fost favorizata in mod special de familia Ceausescu care avea in componenta in fan al acestui gen de muzica.

Imediat dupa revolutie au inceput sa apara multe formatii de manele , in marea lor majoritate compuse din romani , solistii de etnie roma fiind foarte putini la inceput. Aminitim de Albatros cu piesa “S-a marit armata” dupa care a urmat L.A. cu “Ochi tai” , Costi Ionita  cu “Viata mea” si multi altii.

Cu timpul manelisti au inceput sa prospere si sa aiba acces la tehnologii coputerizate si eu evoluat trecand de la cantatul dupa ureche la fabricarea manelelor in studiouri, unde imperfectiunile melodice si vocale au fost estompate. Asa a aparut o noua generatie de manelisti care au scos pe piata muzicala piese mult mai bune din punct de vedere melodic si tehnic si aici putem aminti de Adrian copilul minune, Nicolae Guta, Denisa, Vali Vijelie , Carmen Serban si altii.

Momentan , in Romania, maneaua este cel mai ascultat gen de muzica conform audientelor obtinute de posturile tv si radio care emit acest gen de muzica. Acest fenomen nu este alarmant sau degradant . Din cele mai vechi timpuri genurile muzicale elevate au fost atribuite inaltei societati si muzica populara oamenilor de rand care formau majoritatea . La fel si in ziua de azi , ca in toate timpurile , oameni cu nivel de cultura ridicat merg la un concert de muzica clasica , cei cu un nivel de cultura mediu la concerte pop, rok , etc si cei de cultura submedie la un concert de manele sau de muzica populara. Aceasta paradigma sociala este prezenta in toata istoria omenirii si procentele de oameni culti sau mai putin culti au ramas in linii mari aceleasi.  Deci expresia “femomenul manelelor “ este o expresie gresita nu e vorba de nici un fenomen ci de un curs normal al societatii .

Toate tarile au trecut prin aceleasi etape de dezvoltare iar preponderenta manelelor in Romania este data de faptul ca suntem o societate de consum in care este normal ca televiziunile si radiourile sa se orienteze spre ce cere piata , ce asculta lumea si sa nu fie interesate de emanciparea culturala a populatiei . In tarile unde nu se mai vorbeste de o societate de consum procentul de oameni cu o cultura submedie este acelasi dar mass-media nu se mai orienteaza doar spre partea comerciala ci se pune accent pe calitatea actului cultural si pe ridicarea nivelului de educatie al oamenilor.

Deocamdata in Romania anului 2010 nu se poate vorbi de o schimbare si nici in urmatori ani nu ne putem astepta ca televiziunile si radiourile sa nu mai promoveze manele deoarece acest lucru este  cerut de majoritate si Romania este o tara in care nu se mai produce aproape nimic , suntem o tara in care consumam si ne prestam servicii intre noi fapt care nu va permite supravietuirea unei televiziuni sau radio care nu ofera ce vrea ascultatorul sau telespectatorul.

Manelele fac parte din istoria moderna a Romaniei fie ca ne place fie ca nu , manelele detin suprematia in muzica romaneasca fie ca ne place fie ca nu . Cred ca ar fi momentul sa nu ne mai mintim si sa recunoastem si partile care nu ne plac …… ca Eminescu a murit de o boala venerica, Romania a fost aliata cu Hitler, Ion Creanga a scris “povestea P_ _ ii” , manelisti sunt majoritari ….. etc ….. toate aceste lucruri fac parte din istoria noastra si un popor care nu este capabil sa isi asume si lucrurile mai putin bune este un popor slab .

ASPECTE NEGATINE ALE MANELELOR

Din start primul aspect negativ este cel al plagiatului . Manelele in marea lor majoritate au linii melodice sau versuri furate si readaptate diluand astfel valoarea artistica .

In al doilea rand , manelele nu sunt create de artisti cu studii ceea ce duce clar la aparitia versurilor cu dezacorduri grave .

In al treilea rand , manelele sunt in marea lor majoritate misogine si pro alcoolice , inselatul nevestii sau bautura in exces fiind motivatii de bucurie si in nici un caz lucruri negative.

In al patrulea rand , manelele estompeaza dezvoltatea culturala netransmitand decat mesaje generaliste fara nici o trimitere catre o evolutie sau un progres al individului.

ASPECTE NEGATIVE ALE MANELISTILOR

In amarea lor majoritate sunt persoane fara studii superioare care nu pot transmite un mesaj decat pe linia lor culturala si la nivelul lor cultural.

In marea lor majoritate sunt persoane care nu se aliniaza la normele sociale , evaziunea fiscala si bigamia fiind lucruri firesti la ei .

ASPECTE POZITIVE ALE MANELELOR

Transmiterea mesajului este geniala si de o calitate indiscutabil superioara oricarei agentii de media. Involuntar manelisti reusesc sa plaseze in subconstientul nostru mesaje pe care le memoram . Ganditi-va daca stiti vre-un citat din Albert Einstein si veti vedea ca nu prea …… dar “sa moara dusmanii mei “ sau “ supararea cand imi vine rup camasa de pe mine” sau “ of viata mea” sunt expresii pe care le memoram involuntar si mai mult de atat le memoreaza involuntar chiar si cei care sunt antimanele. Deci performanta de a transmite un mesaj care sa fie memorat involuntar este fantastica. Nici o agentie de pubicitate nu ar reusi sa faca cu un mesaj publicitar ,ce a facut involuntar, Adrian copilul minune cu “ sa moara dusmanii mei “ . Tehmicile manelistilor sunt excelente din punct de vedere psiho-publicitar , ei reusesc aceste lucruri , involuntar , la fel ca o chicitoare sau un horoscop care emit mesaje universal valabile in care sa se regaseasca oricine . Aceasta abordare de fin psiholog nu este rezultatul unor studii de specialitate ci o abilitate dobandita, la fel cum o tiganca care ghiceste in palma si are 4 clase , poate sa acceseze subconstientul unui om mai bine decat un psiholog licentiat .

Transmiterea de mesaje pozitive . Majoritatea manelelor transmit si mesaje cu caracter religios si tolerant . “Dale doamne la dusmani , dale-averi si da-le bani “ “Fratele meu la bine si la rau” “Pentru bani era sa mor am fost doar sluga lor “  “Bani astia blestemati m-au indepartat de frati “ “Fii om bun si fii cinstit “  etc.

Manelele sunt melodii care se adreseaza majoritatii nu doar anumitor indivizi din anumite categorii sociale si sunt definitorii pentru poporul roman. Indiferent de cat de elevata este o nunta sau o petrecere romaneasca, la 90 % din ele se vor asculta manele si muzica populara.

Un aspect foarte important al manelelor este mentinerea identitatii nationale si a patriotismului. Daca suntem capabili sa trecem peste gandurile antimanele vom observa ca peste  90% din romanii plecati din tara, si vorbim de milioane de romani, asculta manele si din acesti 90% marea lor majoritate le ascula deoarece sunt romanesti si le amintesc de tara si de casa . Fiecare dintre noi avem cunostinte , oameni culti , care nu ar fi ascultat manele niciodata sub nici o forma, dar care dupa ce au stat cativa ani departe de tara asculta unele manele in care se regasesc in versurile acestora , ignorand acum dezacordurile si liniile melodice plagiate .

ASPECTE POZITIVE ALE MANELISTILOR

Toleranta si respectul . Aceste aspecte ar trebui sa le invatam de la ei . Eu personal am auzit zeci de oameni negand manelele si vorbind urat de manelisti , dar nu am auzit nici macar un manelist vorbind urat despre alt gen de muzica sau despre alti cantareti de muzica pop, rap, rok etc. Manelisti desi au o cultura sub medie au gasit resursele necesare sa respecte si sa tolereze muzica pe care nu o inteleg si nu le place iar cei care nu asculta manele ar trebui sa invete de la ei ce inseamna respectul fata de optiunea fiecarui individ .

Apropierea de religie este net superioara la manelisti fata de restul persoanelor . In marea lor majoritate atribuie succesul si banii acumulati lui Dumnezeu, “Dumnezeu a vrut” , “Dumnezeu a dat” , “Dumnezeu ia pus la incercare “ .

Spre deosebire de celelalte persoane publice manelisti nu se cearta intre ei , nu au nimic de impartit si cand au, gasesc caile de rezolvare amiabila, nu se jicnesc intre ei , nu incearca niciodata sa se puna in valoare comparandu-se cu alti manelisti si spunad ca uni sunt mai buni decat altii, isi vad de treaba lor in mediul lor si nu deranjeaza si nu agreseaza alte comunitati . Comunitatea manelistilor este de departe cea mai unita si mai compacta comunitate din Romania.

In incheiere va spun ca eu personal doresc sa nu mai existe manelisti si toata lumea sa asculte muzica culta, doresc sa nu mai existe homosexuali si toata lumea sa fie normala , doresc sa nu mai existe femei care sa fie umilite si doresc pacea in lume. Dar pana ce aceste lucruri se vor realiza trebuie sa respectam pe cel de langa noi chiar daca are alta scara de valori si sa nu uitam ca toata viata putem invata si de la un copil de 5 ani si de la un manelisti si de la un homosexual si de la oricine ….todeauna avem lucruri bune de invatat de la toate persoanele din jurul nostru .

Daca am reusi sa fim la fel de uniti ca manelisti am fi cea mai dezvoltata tara din lume, dara am reusi sa fim la fel de toleranti ca ei am fi cea mai buna tara din lume si daca am reusi sa spunem ceea ce avem de spus in maniera care o fac manelisti, am fi cei mai buni afaceristi din lume. Daca am reusi ca oameni culti si licentiati din Romania sa nu se certe intre ei , sa fie toleranti si sa detina aceleasi tehnici de transmitere a mesajului , tara noastra ar fi fost cu 100 de ani mai evoluata. Dar din pacate barierele de mentalitati sunt prea mari in Romania si nici manelisti nu se vor apuca de facultate si nici licentiati nu vor accepta ca mai au multe de invatat.

“Invata de la apa sa ai statornic drum
Invata de la flacari ca toate-s numai scrum
Invata de la umbra sa treci si sa veghezi
Invata de la stanca cum neclintit sa sezi
Invata de la soare cum trebuie s-apui
Invata de la vantul ce adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de linistit sa treci
Invata de la toate caci toate-ti sunt surori
Cum treci frumos prin viata
Cum poti frumos sa mori!
Invata de la vierme ca nimeni nu-I uitat
Invata de la nufar sa fii mereu curat.
Invata de la flacari ce-avem de ars in noi
Invata de la ape sa nu dai inapoi
Invata de la umbra sa fii smerit ca ea.
Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea.
Invata de la soare ca vremea sa-ti cunosti
Invata de la stele ca-n cer sunt multe osti
Invata de la greier cand singur esti sa canti
Invata de la luna sa nu te inspaimanti
Invata de la vulturi cand umerii ti-s grei
Si du-te la furnica si vezi povara ei
Invata de la floare sa fii gingas ca ea.
Invata de la miel sa ai blandetea sa.

Invata de la pasari sa fii mereu in zbor.
Invata de la toate ca totu-I trecator.
Ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci
Sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci!”

01.01.2010  Ghici

Cateva linkuri  pentru antimanelisti si in special pentru manelisti :

” Sa moara dusmani mei ca stiu mai multe ca ei ”

Despre cresterea unui copil

Cel mai mare fizician al lumii

Ion Creanga

Cetatea Neamtului

Iubita lui Eminescu

Cum se amenajeaza o gradina


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -6 (from 10 votes)
ADEVARUL DESPRE MANELE SI MANELISTI , 5.8 out of 10 based on 13 ratings
Share

2 Comments

 • Prietene says:

  Prietene … prin faptul ca te-ai chinuit sa alcatuiesti sit-ul acesta si prin comentariile tale pe text sunt absolut convins ca nu esti manelist.
  Te tolerez pentru ca legile nu imi permit sa te ucid … inca

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 • IcodeIlleltpync says:

  Bună tuturor
  Sunt Marina , 26 de ani :)
  Caut om bun . Dacă el există…
  Imi place sportul și… Sper că ați înțeles

  Acesta este un forum interesant pentru mine , așa că cred că au aceleași hobby-uri
  Deci, vă permite să chat-ul.
  Mea de e-mail este xmarina2013k@gmail.com, Skype *
  Te rog , trimite-mi fotos tale !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Sorinel Copilul de Aur

Cele mai noi si mai tari manele ale lui Sorinel Copilul de Aur gasiti doar pe www.copiluldeaur.manelisti.eu

Denisa

Vizitati fan-siteul manelistei Denisa! Cele mai noi si mai bune manele ale vedetei gasiti numai pe fan-siteul acesteia, www.denisa.manelisiti.eu.